onsdag 27. mars 2013

Bønner




Bønner er en protein kilde som inneholder mineralene kalsium, jern & potassium og mye fiber. Siden de også inneholder endel  karbohydrater som påvirker blodsukkeret, bør serverings mengde ikke over stige 0.6 dl kokte bønner per person.
Hvis man velger å spire isteden for å koke bønner, inneholder de også B-vitaminer og vitamin C.
Ifølge kinesisk Medisin har bønner positiv effekt på Nyrene.
Fordøyelses systemet hos barn under 18 månder er ikke ferdig utviklet, derfor skal de ikke spise bønner.


Mange opplever urolig mage og “avgasser” etter de spiser bønner, derfor er det viktig å spise og koke bønner riktig:

–Tygg godt og lenge.
–Ikke spis mer enn 3 spise skjeer på engang.
–Bløtlegg bønner over natten (minst 12 timer) i 3 deler vann til 1 del bønner.
–Skyll bønnene godt i kaldt rennende vann og kok i 3 deler vann til 1 del bønner.
–Kok bønnene med 1 ts fennikel frø, 1 ts ingefærrot  eller 1 bit sjøgress (kelp eller kombu)
–Tilsett 1/4 ts sjø- eller krystall salt per 2 1/2 dl bønner på slutten av koke tiden.
–Spiring istedenfor koking gjør bønnene lettere fordøylig (jeg vil skrive om spiring senere)
–Forskjellige bønner har ulik koketid. Følg kokeanvisnig på pakken eller søk på internet.  

Hvis ingenting hjelper? Kjøp fordøylses enzymer i Sverige eller på internet og ta 1-2 kapsler ved måltidet.





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar