søndag 16. juni 2013

Barn & kosthold - Man skal tidlig krøkes....


Man skal tidlig krøkes…

Det er mye lettere å få et barn til å spise det meste hvis man starter tidlig, før de får smaken på sukker, salt og fett da disse påvirker hjernen på samme måte som opiater. Har du først smakt en ting du liker, vil du ha et minne om den smaken og et ønske om å smake det igjen. Det er derfor unger maser om godterier, potetgull, hamburgere osv. Det er også derfor voksne, med sunn fornuft og alt, er sugen på junk food eller drittmat som datter vår kaller det (som betyr at hun vet hvorfor den maten ikke er bra for deg, men hun har forsatt lyst på og får lov til å spiser usunne ting av og til). 


Hvis barnet er litt eldre er det forsatt mulig å forandre på kostvanene, men det tar mer arbeid, tolmodighet og ikke minst standhaftighet. Hvem av dere holder ut lengst? 
Selv om du starter på spedbarnstadiet vil det ta 8-10 år før barnet ditt er alt-etende. Og det er ting de aldri kommer til å like.
Det er viktig å ikke vœre for ekstrem. Noe jeg personlig hadde vœrt uten min bedre halvdel Nolan, som selv vokste opp under ekstrem vegetarisme i Vancouver, Canada på 70- og 80-tallet. Da han var 12 år gjorde han opprør og gikk på McDonnalds (hippienes største fiende). Hvis du aldri tillater barnet ditt å spise ting andre barn spiser vil de føle seg utenfor og alltid ha lyst på det de ikke kan få. De spiser det bak ryggen din og lyver om det når de må.





Da de når skole alder blir du nødt til å løsne litt på grepet, selv du er helt uenig. Jeg kjenner flere som har erfaring med at et for ekstremt kosthold fører til at barnet stapper i seg store mengder gift gjennom tennårene. Noe som er dårlig for helsa og kan føre til fedme og diabetes.
Fram til barnet er ca 7 år har foreldrene stor påvirkings kraft på barnets matvalg. Benytt tiden og snakk med barnet ditt om hvorfor dere spiser som dere gjør og hva slags nœrings innhold de forskellige matvarene har osv. 
Når kan man starte? Når som helst! Alle vet jo at hører man en ting ofte nok så husker man det, selv etter at man har fylt 7. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar