fredag 26. april 2013

Cøliaki - Gluten allergi



Glutenfri Lima pai


Cøliaki er en sykdom som er lett å kontrollere fordi det er ingen tvil om hva som provoserer den frem - Proteinet gluten som finnes i hvete, rug, bygg, kamut og spelt.



Glutenfri rispasta


Havre inneholder ikke gluten men blir som regel kvernet  og pakket i sammen rom som kornprodukter med gluten. Det finnes glutenfri havre på markedet. For å bli sertifisert glutenfri må produksjonen foregå i et totalt glutenfritt miljø.


Boken forteller om hvordan mat industrien forandrer hvete og hvorfor hvete fører til fedme.


Akkurat som du ikke vil kutte kjøtt og salat på samme fjøl, kan du heller ikke koke gluten på et kjøkken som trenger å være glutenfritt. Så med andre ord må hele familien legge om kosten. En person med Cøliaki kan være så sensitiv at å spise på en restaurant som ikke er 100% glutenfri medfører betennelse i tarmen som igjen fører til generell ubehag i buken, diare` og et labert energinivå. 


Glutenfrie bakevarer


Barn med cøliaki kan slite med vekstproblemer og hvis man ikke griper fatt i problemet vil man oppleve en generell underernæring. Når tarmen er betent klarer den ikke å ta opp næring. Typisk er jern og B12 mangel.
Noen leger antyder at cøliaki er arvelig. Det er ikke unormalt at flere i samme familie har den samme diagnosen.


Glutenfri ris tortilla 
Finn ut hvilke spise- og overnattingssteder i Norge som har glutenfri servering.
http://www.ncf.no/Glutenfritt-Norge/default.aspx

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar