torsdag 18. april 2013

Tang & Tare - Norsk kelp blir eksportert over hele verden

Tang & Tare
Winged kelp & Bull kelp


Diverse sjøgrønnsaker 
Norsk kelp (pulver) blir eksportert over hele verden og er kjent for sin gode kvalitet. Sjøgress har blitt brukt i Asia og blandt infødte langs Vestkysten av Amerika i århundrer.  Sjøplanter har et høyere i mineralinnhold enn noen landplanter og bør spises hver dag (de fleste mennesker har for lite mineraler i kosten). Saltinnholdet kan vœre høyt i enkelte typer, det er derfor spesielt viktig å bløtlegge sjøgress før bruk for de med høyt blodtrykk. Sjøgrønnsaker har også et veldig høyt innhold av Jod. Jod er et viktig mineral for å unngå struma. Fisk inneholder også jod, en gjentatt frase fra mamma var “ spis opp fisken din så du ikke får struma.” IKKE spis for mye sjøgress det kan føre til jodforgiftning.



 Den beste måten å spise sjøgress er enten som ristet Nori (Sushi) eller kokt i et måltid. Grunnen til dette er innholdet av langlenket sukker som er vanskelig å fordøye ukokt.

Spesielt viktig er det for barn å spise sjøgrønnsaker da de har det høyeste innhold av kalsium og magnesium av noen matvaregrupper (nødvendig for utvikling av benstrukturen). De innholder også mye jern. Itillegg binder sjøgress seg til tungmetaller og radioaktive stoffer og transporterer dem ut av kroppen. Tung metaller får vi i oss gjennom forurensing av lufta (spesielt Russland og Kina), sprøytemidler i mat og dyptvanns fisk.

Noriark

Nori brukt i Sushi, er en veldig mild sjøgress, perfekt for snack. Bruk det helt eller klipp opp Noriarket i mindre deler og send med poden til skole eller barnehage. Smuldre opp Noriarket og strø over salat og andre retter eller fyll et Nori ark med ris og grønnsaker og server med peanøttsaus (for protein).
Tilsett 1 ts kelp pulver til ris- eller pastavann. Tilsett ¼-1 teskje kelp i gryteretter, supper, brød og omelett. Start med en liten mengde og øk mengden gradvis. Kelp har en veldig sterk smak og bør derfor snikes inn. Bull kelp og dulse er også kjempe godt som snack og kan også bli brukt i diverse retter.
Det fines mange forskjellige typer sjøgress. Noen må bløtlegges, andre kan spises rett ut av pakka.

Legg grønnsakene lagvis
 P.S. Har du en underaktiv skjoldbruskkjertel annbefales det å bruke 2000-3000 mg kelp daglig. Kilde; Prescsription for Nutritional Healing av Phyllis A. Balch, CNC. (Veldig anerkjent bok som vi bruker som et av våre oppslagsverk hos Amped on Nutrition)


Lag en stram rull
P.P.S. Ikke diagnoser deg selv. Ta en test hos legen din, hvis du føler deg konstant slapp, fryser eller har lett for     å legge på deg samtidig som du har dårlig appetitt.

Vegetar sushi med peanøttsaus

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar